Prejsť na obsah

Kávový slovník: Správne názvy kávy

Kávový slovník: Správne názvy kávy - FutureCoffee.eu

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a jej konzumácia sa stala súčasťou každodenného života mnohých ľudí. Okrem skutočnosti, že káva má mnoho výhod pre zdravie, je tiež dôležitá jej chuť a aróma. Ak sa chystáte objavovať svet kávy, je dôležité poznať rôzne druhy káv. V tomto blogu sa budeme venovať druhom kávy a ich charakteristikám.

  1. Ristretto

Ristretto je silná káva s intenzívnym chuťovým profilom, ktorá sa vyrába z 20 ml espresso. Táto káva sa podáva v šálke o veľkosti 60 - 90 ml a má vysoký obsah kofeínu.

  1. Espresso

Espresso je klasická talianska káva, ktorá sa vyrába z 30 ml espresso a podáva sa v rovnakej šálke ako ristretto. Espresso má silnú chuť a vysoký obsah kofeínu.

  1. Espresso Doppio

Espresso Doppio je dvojnásobné množstvo klasického espressa, teda 60 ml espresso. Táto káva je o niečo menej silná ako ristretto, ale stále má vysoký obsah kofeínu.

  1. Lungo

Lungo je espresso, ktoré sa zriedi horúcou vodou v pomere 1:1, teda 30 ml espresso + 30 ml voda. Táto káva sa podáva v šálke o veľkosti 70 ml a má nižší obsah kofeínu ako ostatné druhy espresso.

  1. Americano

Americano je káva, ktorá sa vyrába z 30 ml espresso a 30 ml horúcej vody. Táto káva má mierne kyslú chuť a podáva sa v šálke o veľkosti 150 - 180 ml.

  1. Espresso Macchiato

Espresso Macchiato je káva, ktorá sa vyrába z 30 ml espresso a mikropenou. Táto káva má sladkú chuť a podáva sa v šálke o veľkosti 60 - 90 ml.

  1. Cappuccino
    Cappuccino je káva, ktorá sa vyrába z 30 ml espresso a mikropenou. Táto káva sa podáva v šálke o veľkosti 160 - 180 ml a má jemnú chuť s nádychom kakaa.

  2. Irish coffee - Táto káva sa pripravuje z kávy, whiskey, cukru a šľahačky. Podľa legendy ju vynaliezol irský letectvo pre svojich pilotov, aby im pomohla udržať sa v teple pri nízkych teplotách. Dnes je to obľúbený nápoj po celom svete.

  3. Mochaccino - Tento nápoj kombinuje espresso, mlieko a čokoládu. Jeho názov pochádza z talianskeho mesta Mocha, kde sa pestuje káva známa svojou čokoládovou príchuťou.

  4. Affogato - Tento taliansky nápoj je kombináciou espresso a zmrzliny. Espresso sa naleje priamo na zmrzlinu, aby sa vytvoril osviežujúci a krémový nápoj, ktorý je ideálny pre horúce letné dni.

  5. Flat White - Tento austrálsky nápoj je veľmi podobný cappuccinu, ale má menej peny a viac mlieka. Je to obľúbená káva v Austrálii a Novom Zélande a v posledných rokoch sa stala veľmi populárnou aj v Európe a USA.

  6. Cold Brew - Cold Brew sa pripravuje z kávy namočenej v studenej vode po dobu niekoľkých hodín. Výsledkom je veľmi jemná káva s nízkou kyslosťou a horkosťou. Je to ideálny nápoj na horúce letné dni.

  7. Bulletproof coffee - Tento nápoj sa skladá z kávy zmiešanej s maslom a kokosovým olejom. Jeho stúpajúca popularita je často spojená s paleo diétou a konceptom ketónových telies.

  8. Café Bombón - Tento druh kávy pochádza z Španielska a skladá sa z espresso a sladkého kondenzovaného mlieka. Názov znamená "káva s bombónom", pretože jeho vrstvy vizuálne pripomínajú malé sladkosti.

  9. Cortado

    Cortado je španielska káva, ktorá sa podobá na espresso s pridaním malého množstva horúceho mlieka, aby sa znížila kyslosť kávy. Táto káva má pomerne vysoký obsah kofeínu a je obľúbená medzi tými, ktorí chcú silnejšiu kávu s jemným mliečnym nádychom.
  10. Café con Leche

    Café con Leche je káva s mliekom, ktorá sa podobá na latte, ale s menej penou a viac mlieka. Táto káva je obľúbená v Španielsku a v Latinskej Amerike a často sa podáva s croissantom alebo krekrom.

  11. Frappé

    Frappé je grécka káva, ktorá sa skladá z rozpustenej instantnej kávy, cukru, vody a lyžice mlieka a následne sa mieša s kockami ľadu. Táto káva sa podáva s mliekom alebo bez a býva často ozdobená šľahačkou alebo kakaom.

  12. Kopi Luwak

    Kopi Luwak je jedna z najdrahších káv na svete, ktorá pochádza z Indonézie. Táto káva sa vyrába z kávových zŕn, ktoré prešli tráviacim traktom palmového civeta. Tento proces dodáva káve špecifickú chuť a vôňu, čo ju robí mimoriadne drahou.

  13. Caffé Latte

    Caffé Latte sa často nazýva aj Latte, alebo Cafe Latte a predstavuje kombináciu jednej dávky espresso kávy a dvoch dávok horúceho mlieka s malou vrstvou peny. Pomer mlieka a espresso kávy môže byť rôzny, avšak zvyčajne sa používa pomer 2:1 v prospech mlieka. To znamená, že do šálky sa najprv naleje mlieko a potom sa pridá espresso káva. Výsledkom je jemná káva s krémovou penou, ktorá je ideálna pre tých, ktorí majú radi jemnú a lahodnú chuť. Caffé Latte sa často podáva s dekoráciou z peny v tvare listu alebo srdca na vrchu.

    Existuje mnoho rôznych druhov kávy, ktoré sa líšia chuťou, farbou a prípravou. Všetky majú svoje vlastné charakteristiky a sú obľúbené v rôznych častiach sveta. Káva je pre mnohých ľudí neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a jej rôzne druhy nám poskytujú možnosť objavovať nové chute a zážitky.

    Nech už milujete akúkoľvek kávu, vyskúšajte si ju pripraviť z kávy Future Coffee: https://futurecoffee.eu/collections/future-coffee-zrnkova-kava

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené

Limitovaná produkcia

Naša káva je limitovaná mesačne napraženými kilami

Zásada čerstvého praženia

Každé odoslané balenie obsahuje len čerstvo praženú kávu

Ste súčasťou komunity

Pri pití Future Coffee si naša komunita dobrosrdečných ľudí posiela energiu.

Expresné DPD dodanie

Všetko začne po prvej šálke ktorú môžete mať u Vás už od 24h